Must-read-udgivelse om bofællesskaber

Af Nanna Johanne Aude 

Der er sket noget vildt! Og ærlig talt noget lidt uventet. Udlændinge, Integrations- og Boligministeriet har finansieret tre nye rapporter med fokus på (bo)fællesskabers potentiale. Den ene rapport har fået navnet Deleby – Bofællesskaber som drivkraft for regional udvikling. Vi anede det ikke, men blev præsenteret for dem, da vi fornyligt var til et seminar i Hammel. Seminaret, som vi gæstede lidt tilfældigt, havde overskriften Fællesskabet som Dynamo.  Det var ret overvældende at sidde der blandt kommunefolk og blive beskrevet som en megatrend, som en ressource og som en nødvendig strategisk satsning i kommunernes byplanlægning. Vi blev mere eller mindre blæst bagover. Hvor er det fedt, at man nu også på ministerielt niveau har fokus på, hvordan man i kommunerne kan inspirere og motivere til flere (bo)fællesskaber.

Morten fra økosamfundet Fri og Fro ved Odsherred var også med til seminaret. Han lavede et meget fint inspirationsoplæg omkring deres fællesskabs tilblivelse – med særligt fokus på samarbejdet med kommunen og Fri og Fros nuværende bidrag til det omkringliggende lokalsamfund. Fri og Fro er et af de bofællesskaber, som bliver gennemgået i rapportens inspirationskatalog, der også rummer Toustrup Mark og Makvärket blandt flere.

Rapporten beskriver med egne ord sit formål således:

”Projekt Deleby sætter fokus på bofællesskaber som middel til at skabe dynamik og gode vilkår i mindre provinsbyer. Projektet har således til formål at være debatskabende i forhold til, hvordan nye innovative, fællesskabsorienterede bolig- og erhvervsformer kan udvikles i mellemstore byer og i områder, der har udfordringer med affolkning, butikslukninger mv. Denne publikation giver et overblik over forskellige tilgange til fællesskabsorienterede boligformer og udfolder udvalgte fællesskabers sociale, praktiske, organisatoriske og arkitektoniske karakter.”

Det kan klart anbefales at læse rapporten, der rummer en masse spændende pointer omkring bofællesskabets værdi og udfordringer. Og så er der faktisk også nogle helt konkrete anbefalinger til sidst, som man kan lade sig inspirere af.

De to andre rapporter har titlerne Fire byer på jagt efter fællesskaber og Fremtidens bofællesskaber – i funktionstømte bygninger i storbyen, provinsbyen og på landet. Specielt den sidstnævnte er også interessant, da den ligeledes afsluttes med nogle lavpraktiske anbefalinger til kommunen i forhold til f.eks. lokalplanlægning, planlovgivning og dialog.

Afslutningsvis, skal det måske lige nævnes, at der selvfølgelig er flere ting i rapporterne, som kan kritiseres og diskuteres. Det må vi gøre ved lejlighed. I første omgang tillader vi os at være begejstrede og taknemmelige for den opbakning det ser ud til, at vi fremadrettet kan blive mødt med i kommunerne.

I kan finde rapporterne online på linket herunder. Vi håber I kan bruge det til noget!

http://uibm.dk/publikationer/deleby

 

Posted in Blog, Nyheder and tagged , , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *